Ślimaki z Krety Wschodniej

Kategoria: Smaki Grecji

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Mary Adamaki

Mary Adamaki

gospodyni domowa

Ślimaki nie tylko we Francji

Uwielbiam autentyczne smaki z mojej małej ojczyzny. Bo co może być bardziej oryginalne niż ślimaki z kaszą bulgur? To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw na Krecie, znana mieszkańcom od czasów minojskich. Nie tylko Francuzi zajadają się ślimakami! Kreteńska ziemia oferuje składniki, dzięki którym danie to nabiera wyjątkowego smaku. Nauczyłam się je przyrządzać od swojej matki, a ta z kolei od babci. Podczas pobytu na Krecie, ślimaki to obowiązkowa potrawa do spróbowania! 

Składniki:

  • 2 szklanki ślimaków
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 2 drobno pokrojone cukinie
  • 2 drobno pokrojone marchewki
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • sól, pieprz

Na patelni podsmażamy cebule, cukinie i marchewki. Następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz. Sos gotujemy przez 25 minut, aż zgęstnieje. Ślimaki gotujemy w wodzie przez około 5 minut. Następnie wypłukujemy je w zimniej wodzie, dodajemy do sosu i całość gotujemy przez około 10 minut. Do oddzielnego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wsypujemy kaszę, którą należy gotować, aż wchłonie całą wodę. Wyciągamy ślimaki z sosu i dodajemy je do kaszy pod koniec gotowania. Dodajemy sos do kaszy i ślimaków. Całość mieszamy i gotujemy przez 10 minut.

Smacznego!