Jeśli lazurowa woda i rajskie plaże ogrzewane południowym słońcem to zbyt mało, z pewnością zakochasz się w greckiej kuchni. Czeka Cię podróż po aromatycznych, różnorodnych smakach, która będzie prawdziwą ucztą dla ciała i duszy.
Często myślimy o kuchni greckiej, zawężając ją we własnej głowie do sałatki greckiej i owoców morza. W ten sposób dużo tracimy. Tradycje i kuchnia każdego z greckich regionów i wysp to oddzielna, piękna opowieść, prowadząca nas przez ich burzliwą historię, nawiązująca do dawnych imperiów i prezentująca to, co mają najlepszego do zaoferowania. Od Wysp Jońskich, których kuchnia może przypominać typowo włoską, przez macedońskie smaki Saloników, po klasyczne aromaty śródziemnomorskie wysp u wybrzeży Turcji. Jaki jest wspólny mianownik dla wszystkich tych miejsc? Płynne złoto, czyli przepyszna oliwa i oczywiście… oliwki!
Jakościowe składniki
Jeśli intensywne smaki i unikalne kulinarne przeżycia to jedno z Twoich kryteriów wyboru, Grecja jest kierunkiem, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Grecka kuchnia korzysta z najświeższych regionalnych składników — serów oraz jogurtów z mleka krowiego, koziego i owczego, aromatycznych cytrusów i określanej mianem najlepszej na świecie — oliwy z oliwek. W tradycyjnych daniach znajdziemy pomidory, bakłażany, paprykę, ziemniaki, zieloną fasolkę, okrę, cebulę i czosnek oraz niemal każdy rodzaj mięsa, od wieprzowiny i cielęciny przez drób, jagnięcinę i kozinę po ogrom dostępnych morskich ryb i owoców morza. Na greckich stołach towarzyszyć będzie nam również mnóstwo świeżych ziół – oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, mięta i koper.
Unikalną cechą greckiej kuchni jest także doskonała oliwa, którą Grecy dodają niemal do wszystkiego. Jest aromatyczna i przyjemna w smaku, o zielono-złotym zabarwieniu. Płynne złoto towarzyszy Grekom niemal przy każdym posiłku – ucztę zaczniemy od chleba maczanego w oliwie, jako przystawkę zjemy marynowany w oliwie ser feta lub fantastyczne oliwki, z pewnością jej dodatek znajdziemy w daniu obiadowym, a nierzadko również… w deserze (np. w kruchym cieście).
Nawet jeśli sceptycznie podchodzisz do prostych sałatek czy pieczonych warzyw z niewielką ilością dodatków, grecka oliwa i świeże, dojrzewające w greckim słońcu warzywa mogą cię do nich przekonać. Nowością mogą być dla Ciebie również dania smażone na oliwie, a nawet takie, które smaży się w głębokim tłuszczu, który również stanowi… oliwa.
Nie obędzie się również bez zaskoczeń. W różnych regionach Grecji spotkamy unikalne produkty, które są właściwie niedostępne w innych rejonach świata. Spróbujesz sosnowych czy tymiankowych miodów, nektarów z drzew owocowych, regionalnych serów, bardzo popularnej w Grecji okry, ciekawych wypieków i doskonałych trunków, np. z kumkwatów – cytrusów, które są w Polsce właściwie nie do kupienia.
Jak poszukiwać greckich smaków?
Wybierając się w konkretny region, mamy kilka opcji, by doświadczyć prawdziwego kulinarnego przeżycia. Możemy przygotować się do podróży, szukając tradycyjnych dań oraz regionalnych produktów, wypytać o nie mieszkańców danego miejsca lub… postawić na spontaniczność i w ciemno wybrać kilka obcobrzmiących pozycji z menu. Warto kierować się w rzadko odwiedzane uliczki, a we wnętrzach restauracji poszukując dużej liczby tubylców. W ten sposób mamy szanse spróbować potraw, które nie tylko będą dobrze przyrządzone, ale również będą wykonywane w tradycyjny sposób.
Dodatkową zaletą są z pewnością ceny w takich miejscach, które nierzadko będą niższe niż w bardzo turystycznych częściach miasta. Ucztę zacznijmy od świeżych, pszennych wypieków z oliwą – aktywne wakacje to nie czas na myślenie o kaloriach, warto pamiętać także, że tutejsza oliwa smakuje po prostu wybornie i zawiera wiele cennych składników. Sięgając po przystawki, postawmy koniecznie na te oparte na oliwkach, np. oliwki Kalamata z serem feta czy zielone oliwki z migdałami i ziołami w oliwie (smakują wybornie!). Ale to tylko wierzchołek góry lodowej. Warto spróbować podobnych dań w każdym z odwiedzanych greckich regionów i porównać je do siebie, tym samym odkrywając różnice w stosowanych produktach i metodach przetwarzania. Jeśli dotąd oliwki były dla Ciebie wyłącznie częścią sałatek, przygotuj się na prawdziwą ucztę – degustuj je w formie marynowanych przystawek, w dipach, ale także zapiekane oraz gotowane wśród innych aromatycznych składników.
Podróż po greckiej kuchni
Jeśli kulinarna podróż i poznawanie nowych smaków jest dla Ciebie nieodzowną częścią wakacji, możesz wokół niej zbudować całe doświadczenie odkrywania Grecji. Poszukaj regionalnych składników i potraw, które koniecznie musisz spróbować, i zorganizuj podróż po wielu różnych obszarach, odkrywając w nich to, co unikalnego mają do zaoferowania. Szczególnie polecamy grecka podróż po gajach oliwnych, w których odpoczniesz w cieniu wieloletnich, dużych drzew, poznasz konkretne gatunki oliwek hodowane w danym regionie i wypróbujesz najbardziej znakomite potrawy przygotowane z ich udziałem.
Taka podróż to okazja, aby odkryć swoje ulubione oliwy i zakupić je do domowego użytku, dzięki czemu, chociaż namiastka doskonałych aromatów Grecji będzie towarzyszyć Ci przez kolejne miesiące. Zarówno oliwki pakowane w solance lub w oliwie jak i oliwa z oliwek to świetne prezenty dla najbliższych. Dodatkowo można kupić inne produkty wytwarzane z ich udziałem, jak balsamy do ciała, maski do włosów, olejki pod prysznic czy mydła — wspaniałe właściwości oliwek odczują również skóra, włosy czy paznokcie.
Poza gajami oliwnymi i lokalnymi restauracjami warto wybrać się także na rynek, poszukać straganów ze street foodem i odwiedzić lokalny bar, kawiarnie, a także wytwórnie serów czy winnice. Im więcej różnorodnych miejsc odwiedzisz, tym większa szansa, że odnajdziesz smaki, w których całkowicie się zakochasz i będziesz po nie wracać.
Wybrane gatunki greckich oliwek:
- Peloponez, Kreta, Zakynthos – niewielkie zielone oliwki Koroneiki, przez miejscowych nazywane „elitses”
- Peloponez – aromatyczne, zielone oliwki, o owocowychnutach Athinolia (znane także jako Matsolua, Mourtolia i Tsounati)
- Południowo-zachodni Peloponez – niezwykle cenione aromatyczne czarne oliwki Kalamata/Kalamon
- Attyka – małe oliwki Megaritiki, z których wytwarza się doskonałą oliwę
- Kreta – oliwki Tsounati o aromatach świeżo ściętej trawy, ziół, nieco gorzkawe
- Chalkidiki – duże, mięsiste oliwki Chalkidiki, delikatne w smaku z nutami pieprzu.