Kogut w sosie pomidorowym z Peloponezu

Kategoria: Smaki Grecji
Kierunek: Peloponez  

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Odwiedź Peloponez

Zasmakuj w greckiej kuchni!
Christos Kserovasilias

Christos Kserovasilias

szef kuchni z Peloponezu

Śladami babci Eurydyki

Za każdym razem, kiedy przyrządzam to danie, wracają mi wspomnienia z września 1990 roku, z domu mojego wujka – Leonidasa. Miałem wtedy 9 lat. Pamiętam moją babcię, Eurydykę, która przypiekała na patelni ser, aby zaserwować nam swojego niepowtarzalnego koguta z makaronem. Wówczas, przy stole pełnym miłości, smaków i tradycji zrozumiałem, że chcę pójść śladami babci. Postanowiłem zostać kucharzem, aby podzielić się ze światem niesamowitymi smakami.

Składniki:

  • 1 kogut
  • 3-4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 cebule
  • ½ kg makaronu nr 5
  • 30 dkg białego sera Mizithra (opcjonalnie Ricotta)
  • sól, pieprz
  • 3-4 listki bazylii
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • tymianek
  • 400 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 litr wywaru z warzyw

Na patelni podsmażamy koguta aż nabierze złotego koloru. Dodajemy rozmaryn, tymianek, wino i zostawiamy na ogniu do wyparowania płynów.

Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, którą smażymy aż zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, cynamon, ziele angielskie i zalewamy wywarem z warzyw. Wszystkie składniki gotujemy przez 10 minut. Do przygotowanego w ten sposób sosu wrzucamy koguta. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron  z oliwą z oliwek i solą. Do podania makaron  musi być dobrze odcedzony.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i biały ser. Ser smażymy aż nabierze złotego koloru. Następnie mieszamy z makaronem. Serwujemy koguta z makaronem i polewamy sosem.

Smacznego!