Grecja miodem płynąca, czyli słodycze, których musisz spróbować będąc w Grecji

Kategoria: Okiem Grecosa, Smaki Grecji
Kierunek: Grecja  

Grecja — kraina słodkim miodem płynąca. Grecy to entuzjaści tego bezcennego, naturalnego złota, którym osładzają sobie życie. Miód, razem z bakaliami tworzą duet, stanowiący bazę greckich wypieków. A do tego… kawa! To ona komponuje się idealnie z lepkim deserem. Ten pyszny, czarny napar, wyznacza rytm życia Greków. Picie kawy w Grecji to rytuał, a wizyta w lokalnej kawiarni — życiowa przyjemność.

lejący się miód, łyżka i pojemniczek, apetyczny miód
bakalie w drewnianej miseczce, suszone figi i śliwki oraz inne bakalie

Kawa z Grekiem — kultura picia kawy w Grecji

Kultura picia kawy jest mocno zakorzeniona w codziennym stylu życia Greka. Godzina nie ma znaczenia, każdy czas jest odpowiedni, aby rozkoszować się czarnym naparem. Od wczesnych godzin porannych na ulicach można dostrzec Greków spacerujących z plastikowym bądź papierowym kubkiem kawy na wynos. Co ciekawe, wielu Greków ma własne kubki i zdarza się w kawiarniach, że proszą obsługujących o zrobienie jej w przyniesionym przez nich naczyniu.

Ci, którzy nie czują pośpiechu, a ich życie płynie w typowo greckim rytmie „siga-siga”, godzinami popijają kawę w kawiarniach. Można uznać, że picie kawy to dla Greka zwyczaj, który jest istotnym elementem w jego planie dnia. Wyjście na kawę to idealna okazja, aby spędzić czas w towarzystwie przyjaciół czy rodziny i porozmawiać na różne ciekawe tematy.

kawa po turecku, filiżanka z kawą

W Grecji, szczególnie w okresie letnim, królują kawy mrożone — spragniony Grek sięgnie wówczas po Frappe, Freddo espresso lub Freddo cappuccino. Główną różnicę między Frappe a Freddo odnajdziemy w rodzaju kawy wykorzystywanej do jej wykonania.

Frappe jest przygotowywane na bazie kawy rozpuszczalnej, z kolei Freddo na świeżo zmielonej. Przygotowanie Frappe wymaga użycia shakera, w którym powstaje gęsta piana na skutek ubicia kawy rozpuszczalnej z cukrem i wodą. Do powstałej piany dodajemy kostki lodu, wlewamy wodę oraz, wedle życzenia, mleko i możemy rozkoszować się kawowym orzeźwieniem. Kawa typu Freddo jest przygotowywana na wzór Frappe, z tym że jej bazą jest espresso, a wersja cappuccino jest wzbogacona o mleczną piankę.

krecka kawiarnia, krzesełka ustawione na schodach, idylliczny klimat

Słodycze, których trzeba spróbować będąc w Grecji

Aby odkryć prawdziwie grecki smak, warto połączyć kawę ze słodkim, oblanym syropem greckim deserem. Cukierniane półki uginają się od greckich pyszności, które możemy na nich znaleźć. Grecy upodobali sobie ciasto filo i stali się profesjonalistami w jego przygotowaniu, wykorzystując je na różne sposoby. Ciasto filo, tak typowe dla kuchni greckiej, to rodzaj bardzo cienkiego ciasta, zwanego listkowym. 

Jakie są zatem najbardziej klasyczne słodkości Ellady?

Przedstawiamy listę 8 najpopularniejszych greckich deserów, których nie sposób sobie odmówić podczas wizyty w Grecji!

Baklava

To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych greckich deserów, który zachwyci największych fanów słodkości. Do przygotowania tradycyjnej baklavy niezbędne jest cienkie ciasto filo, które przekłada się warstwami drobno pokrojonych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji skąpanych w miodzie. Tak przygotowany deser zostaje zapieczony i ponownie zalany syropem. Po upieczeniu baklavę kroi się w romby, trójkąty lub kwadraty. 

klasyczna grecka baklava na talerzyku ozdobionym truskawką

Loukoumades

To rodzaj niedużych pączków przygotowywanych przez greckie rodziny. Są to tradycyjne, małe kulki ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu, oblane po usmażeniu lepiącym się syropem lub miodem. Są idealnym połączeniem chrupkiej skorupki z zewnątrz i miękkiego wnętrza.  Loukoumades są bogate w dodatki — możemy spotkać je posypane pistacjami lub orzechami, udekorowane startą skórką pomarańczy lub oprószone cynamonem. Są idealnym dodatkiem do kawy.

typowe greckie małe pączki obsypane cukrem pudrem

Giaourti me meli, czyli jogurt z miodem

Jeden z najzdrowszych deserów o niezwykle ciekawym smaku. Kremowy jogurt grecki z dodatkiem orzechów włoskich oblanych miodem — prostota sama w sobie. Specyficzny smak jogurtu greckiego idealnie równoważy słodycz miodu z nutą goryczy orzechów. To łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo zdrowy deser w greckim wydaniu. Giaourti me meli to idealna propozycja na każdą porę dnia — proste i szybkie śniadanie, przekąskę w południe czy poobiedni deser.

typowy grecki deser - jogurt z miodem i orzechami podany w miseczce

Koulouri

Koulouri to typowo grecka przekąska na wzór krakowskich obwarzanek. Można powiedzieć, że to trochę ich grecki odpowiednik, są jednak cieńsze i najczęściej oprószone sezamem. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Te słynne krążki sezamowe to, w połączeniu z kawą, najpopularniejsze śniadanie Greka. Pyszne same w sobie, często również nadziewane według indywidualnych upodobań. Mogą być podawane na słodko i w wersji wytrawnej. To zdecydowanie najpopularniejsza przekąska, jaką możemy kupić na greckich ulicach.

typowy grecki przysmak - obwarzanek pokryty sezamem

Galaktoboureko

Każdy łasuch zdecydowanie będzie zadowolony, próbując tej opcji. Jest to jeden z klasycznych greckich deserów. Galaktoboureko to kombinacja słynnego ciasta filo oraz kremu na bazie semoliny, zapieczonego i oblanego słodkim syropem. Chrupiące ciasto z gęstym nadzieniem oraz cytrynowo-cynamonowym posmakiem to kwintesencja Grecji. Nie można tego pominąć.

typowy grecki przysmak, ciasto filo z nadzieniem z syropu i masy cytrynowej podany na talerzyku

Karydopita

Najpopularniejsze ciasto orzechowe Ellady. Korzenne nuty oraz aromat pomarańczy sprawią, że ten smak pozostanie na długo w pamięci. Jest to ciasto mocno orzechowe, a zatem jego smak na pewno przypadnie do gustu wielbicielom orzechów. Bardzo aromatyczne, wilgotne i skąpane w słodkim syropie, przeniesie nas ponownie do słonecznej Grecji. Idealnie komponuje się z kawą.

typowe greckie ciasto pistacjowe, obsypane pistacjami

Kataifi

typowy grecki przysmak z syropu i ciasta filo obsypany pistacjami i podany na talerzyku

Kataifi to alternatywna forma zastosowania ciasta filo. W tej propozycji przyjmuje ono formę długich, cienkich nitek i to z nich przygotowuje się te nasączane syropem, tradycyjne, chrupkie, greckie ciastka. W procesie przygotowania są też nasączane masłem, które podkreśla ich wyjątkowy smak. Ciastka te są najczęściej wypełnione orzechami, pistacjami lub ich mieszanką. Chrupiące i złociste, zalane syropem kataifi to bardzo popularne słodycze, które świetnie komponują się z kawą i  lodami.

klasyczny deser grecki z ciasta fili podany na pięknym niebieskim talerzyku i otoczony cytrynkami

Portokalopita

Pod tą nazwą kryje się pyszne i orzeźwiające ciasto pomarańczowe. Grecy wykorzystują urodzaj pomarańczy nie tylko do soków, ale również do deserów i ciast. Portokalopita to właśnie tradycyjne greckie ciasto pomarańczowe, w którym również wykorzystano  ciasto filo.  Jest obłędne, puszyste, wilgotne i skąpane w słodkim syropie. Zwykle spożywane jako deser z kawą.

tradycyjne greckie ciasto pomarańczowe ozdobione pomarańczami i podane na talerzyku
ciasto pomarańczowe, pięknie ozdobione pomarańczami

Słodkie oblicze kuchni greckiej jest niezwykle aromatyczne i pełne smaków. Bakalie, orzechy i wszechobecny miód sprawiają, że greckie desery potrafią oczarować nasze podniebienia. Połączenie słodyczy idealnie komponuje się z mocną, grecką kawą. Będąc w Grecji, koniecznie wybierz się do kawiarni, aby spróbować słynnej  Frappe lub Freddo oraz daj się uwieść lepkim od syropu słodkościom tego kraju. 

stoisko z różnymi orzechami, duży wybór

Cześć, nazywam się Julita Płusa i będę miała przyjemność pokazać Wam Grecję, jakiej nie znacie. Moja przygoda z tym krajem zaczęła się już kilka lat temu dzięki współpracy z Grecosem, gdzie pracowałam jako animatorka, a obecnie rezydentka. Od tego czasu pozostaję miłośniczką greckiej natury, kultury oraz kuchni. Grecję uwielbiam przede wszystkim za życie toczące się w stylu siga-siga oraz sposób, w jaki Grecy to życie celebrują. Prywatnie jestem cyfrową nomadką, łączę pracę z podróżowaniem, co sprawia, że mogę nieustannie odkrywać nowe miejsca i dzielić się nimi.