Kreatotourta – tort mięsny z Krety Zachodniej

Kategoria: Smaki Grecji

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Odwiedź Kretę

Zasmakuj w greckiej kuchni!
Maria Michelaki

Maria Michelaki

właścicielka tawerny „Ta Platania”

Radość z bycia razem

Kreatotourta, czyli tort mięsny, to tradycyjna potrawa z okolic Chanii, podawana zawsze podczas przyjęć weselnych. Kiedy moja córka wychodziła za mąż, wzięłam na siebie obowiązek przygotowania tego dania. Na kreteńskie wesela zaprasza się ok. 600 osób albo więcej, więc przygotowanie tylu tortów było ogromnym przedsięwzięciem. Zaprosiłam więc do swojego domu wiele kobiet z wioski, aby mi pomogły. Zmęczenie było duże, ale radość i przyjemność ze wspólnego gotowania jeszcze większe!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej
  • 25 dkg margaryny
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg gęstego jogurtu
  • niewielka ilość wywaru z mięsa (opcjonalnie może się przydać przy wyrabianiu ciasta, aby było miękkie)

Nadzienie:

  • 80-100 dkg wołowiny
  • biały ser (słodki i słony – pół na pół)
  • mięta pieprzowa
  • sól , pieprz
  • gałka muszkatołowa

Do posypania:

  • sezam
  • jajko

Mieszamy składniki na ciasto i dobrze je ugniatamy. Mięso mielimy, podsmażamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy sery, przyprawy. Wszystkie składniki nadzienia  dokładnie mieszamy. Wałkujemy wcześniej przygotowane ciasto i jedną jego połowę wykładamy na dno niewielkiej blaszki. W ten sposób tworzymy dolną warstwę tortu. Nadzienie rozkładamy na cieście. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy farsz i zamykamy tort, łącząc szczelnie dwie warstwy ciasta. Ubijamy jedno jajko i smarujemy nim ciasto. Posypujemy  niewielką ilością sezamu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 45 minut, aż tort nabierze intensywnego, złotego koloru.

Smacznego!

Join the discussion 858 komentarzy

  • Lakisha Madina napisał(a):

    Incredible quest there. What happened after? Take care!|

  • Roy Lorden napisał(a):

    Currently it appears like WordPress is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|

  • Darron Gilford napisał(a):

    Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!|

  • Dawna Brodka napisał(a):

    Just want to say your article is as amazing. The clarity in your put up is just cool and i could think you’re a professional on this subject. Well together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to keep up to date with approaching post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.|

  • Seymour Wedemeyer napisał(a):

    What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this website, and post is really fruitful for me, keep up posting these content.|

  • Lanny Tecuanhuey napisał(a):

    Hello there I am so grateful I found your blog, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb work.|

  • Wendolyn Vieau napisał(a):

    Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I will come back yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.|

  • Verna Chemin napisał(a):

    Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

Zostaw odpowiedź