Kreatotourta – tort mięsny z Krety Zachodniej

Kategoria: Smaki Grecji

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Odwiedź Kretę

Zasmakuj w greckiej kuchni!
Maria Michelaki

Maria Michelaki

właścicielka tawerny „Ta Platania”

Radość z bycia razem

Kreatotourta, czyli tort mięsny, to tradycyjna potrawa z okolic Chanii, podawana zawsze podczas przyjęć weselnych. Kiedy moja córka wychodziła za mąż, wzięłam na siebie obowiązek przygotowania tego dania. Na kreteńskie wesela zaprasza się ok. 600 osób albo więcej, więc przygotowanie tylu tortów było ogromnym przedsięwzięciem. Zaprosiłam więc do swojego domu wiele kobiet z wioski, aby mi pomogły. Zmęczenie było duże, ale radość i przyjemność ze wspólnego gotowania jeszcze większe!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej
  • 25 dkg margaryny
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg gęstego jogurtu
  • niewielka ilość wywaru z mięsa (opcjonalnie może się przydać przy wyrabianiu ciasta, aby było miękkie)

Nadzienie:

  • 80-100 dkg wołowiny
  • biały ser (słodki i słony – pół na pół)
  • mięta pieprzowa
  • sól , pieprz
  • gałka muszkatołowa

Do posypania:

  • sezam
  • jajko

Mieszamy składniki na ciasto i dobrze je ugniatamy. Mięso mielimy, podsmażamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy sery, przyprawy. Wszystkie składniki nadzienia  dokładnie mieszamy. Wałkujemy wcześniej przygotowane ciasto i jedną jego połowę wykładamy na dno niewielkiej blaszki. W ten sposób tworzymy dolną warstwę tortu. Nadzienie rozkładamy na cieście. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy farsz i zamykamy tort, łącząc szczelnie dwie warstwy ciasta. Ubijamy jedno jajko i smarujemy nim ciasto. Posypujemy  niewielką ilością sezamu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 45 minut, aż tort nabierze intensywnego, złotego koloru.

Smacznego!

Join the discussion 17 komentarzy

  • It’s going to be finish of mine day, except before end I am reading this wonderful piece of writing
    to improve my experience.

  • My family members always say that I am killing my time here at net, except I know I am
    getting knowledge everyday by reading such pleasant articles.

  • I am really thankful to the holder of this web page who has shared this great article at
    here.

  • Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information! existing here at
    this weblog, thanks admin of this web page.

  • Its like you learn my thoughts! You appear to grasp a lot approximately
    this, like you wrote the guide in it or something.
    I feel that you just can do with some percent to drive the message house a little bit, however instead of that, that is magnificent blog.
    A fantastic read. I will definitely be back.

  • http://www.qhnbld.com/ napisał(a):

    May I simply say what a comfort to find someone that truly
    understands what they are talking about on the
    web. You actually know how to bring an issue to light and make it important.
    More and more people have to read this and understand this side of the story.
    I was surprised you’re not more popular given that you surely possess the gift.

  • tinyurl.com napisał(a):

    What’s up to every one, as I am truly keen of reading this webpage’s post to
    be updated daily. It contains fastidious information.

  • Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
    that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
    In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you
    write again very soon!

  • What’s up to every , as I am actually eager of reading this web site’s
    post to be updated daily. It consists of pleasant material.

  • rsacwgxy g napisał(a):

    Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well
    written article. I will be sure to bookmark it and come back to
    read more of your useful information. Thanks for the
    post. I’ll definitely return.

  • know g napisał(a):

    Excellent post. I was checking continuously this weblog and I’m inspired!

    Extremely useful information particularly the remaining phase 🙂 I care for such info much.
    I was seeking this particular information for a very lengthy time.
    Thanks and good luck.

  • g way napisał(a):

    Fantastic website. A lot of helpful information here.
    I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious.
    And of course, thank you to your sweat!

  • but g napisał(a):

    Hello, i feel that i noticed you visited my blog so i came to
    go back the prefer?.I’m attempting to find issues to
    improve my website!I assume its ok to make use of a few of your ideas!!

  • how g napisał(a):

    Hello there, I found your website by way of Google
    even as searching for a comparable subject, your site got here up, it seems to be good.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, simply became alert to your weblog thru Google, and found that it’s really informative.
    I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you happen to continue this in future.
    A lot of other folks can be benefited from your writing.
    Cheers!

  • here g napisał(a):

    What a material of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge about
    unexpected feelings.

  • which g napisał(a):

    Great post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired!
    Very useful info specially the ultimate section 🙂 I handle such information much.
    I used to be looking for this particular information for a very
    long time. Thank you and good luck.

  • say g napisał(a):

    Paragraph writing is also a excitement, if you know after that you can write
    if not it is difficult to write.

Zostaw odpowiedź