Kuchnia Cypru, czyli jak smakuje wyspa Afrodyty

Kategoria: Smaki Grecji
Kierunek: Cypr  

Afrodyta wiedziała, co robi – wychodząc z morskiej piany na Cyprze, skazała się na mnóstwo słońca, pyszne jedzenie i świetne wino. Lepiej wybrać nie mogła!

Wciśnięty w róg Morza Śródziemnego Cypr jest dość nietypowy – zagmatwana historia stworzyła z niego prawdziwą kulturową chimerę o wielu twarzach. Podobnie jest z jego kuchnią – najprościej powiedzieć, że miesza ona smaki Grecji i Turcji, ale wyspiarze dołożyli do nich sporo od siebie. Soczyste owoce, słodkie rodzynki, zbierane trzy razy w ciągu roku ziemniaki, aromatyczne zioła i chrupiące oliwki, rewelacyjne owoce morza, świetna jagnięcina, pyszny nabiał (z owczym serem halloumi na czele) i lekkie wino. Warto Cypru posmakować – bo czy coś może się równać posiłkowi w słońcu, pod błęktinym niebem, z widokiem na lazurowe morze i szklanką chłodnego wina w dłoni? A na takie smakowanie nie ma lepszego sposobu, niż meze w przytulnej, cypryjskiej tawernie.

Plaża na Cyprze
Plaża na Cyprze
Suszone owoce na Cyprze
Pomarańcze cypryjskie

Meze to popularny na Bałkanach i Bliskim Wschodzie sposób serwowania posiłku. To w zasadzie wydarzenie – celebrowane leniwie i powoli, w tempie pojawiania się na stole kolejnych dań. I to element kluczowy, bo meze składa się z niezliczonych talerzy, talerzyków, misek i tac, na których podawane są kolejno przeróżne dania i przekąski w małych porcjach, którymi dzielimy się ze wszystkimi. I choć w większości krajów meze traktowane jest jako przystawka, Cypr ma na nie swój sposób – to posiłek sam w sobie, spożywany niespiesznie w cieniu cyprysów lub cytrynowych drzewek. To prawdziwa uczta i jedyny słuszny sposób smakowania wyspy!

Drzewo cytrynowe

A jakich smaków się spodziewać? Przede wszystkim: wielu. Cypryjskie meze rozpoczyna wielka miska sałatki horiatiki (czyli „wiejskiej”), która ląduje na środku stołu. Świeże, chrupiące warzywa i najprawdziwsza feta są tylko lekko skropione oliwą i posypane ziołami – i w zupełności to wystarczy! Sałatce towarzyszą trzy tradycyjne pasty: klasyczne tzatziki, lekko gorzka pasta z tahini (czyli mielonych ziaren sezamu) oraz bardzo ciekawa w smaku pasta z czerwonej ikry – taramosalata. Do tego trochę pieczonych oliwek i oczywiście porcja świeżej pity albo wciąż ciepły bochenek chleba. I lekkie cypryjskie wino, rzecz jasna!

Meze na Cyprze

Po takim wstępie przychodzi pora na prawdziwy wysyp smaków – i to dosłownie, bo przed Wami zaczną się pojawiać niezliczone porcje przeróżnych dań, którymi chlubi się wyspa. Spróbujcie tradycyjnej jajecznicy z dzikimi szparagami (w sezonie), cukinią albo bakłażanem, sałatki z białej fasoli w lekko kwaśnym sosie i ziołach, kremowego humusu, delikatnych cypryjskich ravioli albo kotlecików z ciecierzycy i warzyw oraz koniecznie grillowanego halloumi – flagowej przekąski z Cypru! Smak tego sera (zwykle owczego, ale może być też mieszany) jest bardzo prosty, ale niezwykle urzekający – zwłaszcza, gdy halloumi jest lekko roztopiony na grillu.

Kotleciki z Cypru
Grillowane halloumi

Weźcie kolejny łyk wina i przygotujcie się na kolejne rozdanie: w zależności od tego, na jakie meze się zdecydowaliście, na stole zaczą się pojawiać pyszne przekąski mięsna albo ze świeżutkich owoców morza. Spróbujcie delikatnych kotlecików jagnięcych, cypryjskich kiełbasek, mini-gołąbków z liści winogron z bardzo aromatycznym, lekko pikantnym nadzieniem, dymnych szaszłyków z kurczaka lub wieprzowiny czy pieczonej wątróbki. A jeśli wybraliście wersję bezmięsną, na stole pojawią się pyszne kalmary w panierce, grillowana ośmiornica i krewetki, małże w pomidorowym sosie albo nieduże smażone rybki. Tylko pamiętajcie – to wciąż nie koniec!

Owoce morza

Po krótkiej przerwie obsługa poda „danie główne”. Warto spróbować wolno gotowanej jagnięciny z kuminem z glinianego naczynia albo grillowanej ryby, skropionej sokiem z aromatycznej, cypryjskiej cytryny. Do tego oczywiście nałóżcie solidną porcję frytek lub talarków ze słynnych cypryjskich ziemniaków. Chleba, pity, past do pieczywa i wina też będzie pod dostatkiem, więc cieszcie się tym posiłkiem do woli, rozsiadając się wygodnie przy stole z kraciastym obrusem!

Jagnięcina

Na sam koniec spróbujcie prostych, cypryjskich deserów. Wasza tawerna może zaserwować na przykład naleśniki z ciasta filo z miodem, sernik kataifi – też z ciasta filo, jednak w formie cienkich niteczek albo cypryjskie galaretki z karobem, czyli mączką chleba świętojańskiego (z którego uprawy Cypr słynie). Bardzo popularne są też owoce w syropie – młode bakłażany lub orzechy włoskie, rodzynki, figi albo skórka z bergamotki lub arbuza. I choć mogą one dla nas brzmieć dość dziwnie, są przepyszne! Albo możecie sięgnąć po świeże owoce – soczyste, słodkie, zebrane z okolicznych sadów. Poproście jeszcze o małą filiżankę kawy po cypryjsku i… odpocznijcie – kosztowanie meze to ciężka praca!

Cypryjskie słodycze
Cypryjskie słodycze

Teraz możecie ruszać dalej – odkrywać Cypr z jego lazurowymi zatoczkami, pomarańczowymi sadami, cyprysowymi zagajnikami oraz starożytnymi ruinami i słynnymi mozaikami. Oraz kolejne tawery, upstorzne biało- niebieskimi, kraciastymi obrusami! Bo każda z nich zasewruje Wam cypryjskie smaki w trochę innym wydaniu – a pamiętajcie, nie ma lepszego sposobu smakowania Cypru, niż meze!

Autorem tekstu i zdjęć jest Filip Turowski z bloga Głodny Świata

Join the discussion 10 komentarzy

  • Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you recommend a good hosting provider at a fair
    price? Thanks a lot, I appreciate it!

  • Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
    Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
    things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not
    sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
    With thanks

  • We stumbled over here different web page and thought
    I might check things out. I like what I see
    so now i’m following you. Look forward to going over your web page again.

  • playonly.me napisał(a):

    You ought to be a part of a contest for one of the highest quality websites online.
    I am going to highly recommend this web site!

  • http://tinyurl.com/ napisał(a):

    When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added”
    checkbox and now each time a comment is added I get four
    e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?

    Appreciate it!

  • Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also
    make comment due to this good article.

  • g his napisał(a):

    Outstanding story there. What occurred after? Take care!

  • think g napisał(a):

    Wow! In the end I got a website from where I be capable
    of truly get useful data regarding my study and knowledge.

  • g some napisał(a):

    Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to
    be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked
    while people think about worries that they plainly do not know about.
    You managed to hit the nail upon the top and defined out the
    whole thing without having side effect , people can take a
    signal. Will likely be back to get more. Thanks

  • Emilia napisał(a):

    Niedawno wróciłam z Cypru, ale niestety nie spróbowałam tych pysznych cypryjskich deserów! Mam teraz powód żeby wrócić na Cypr 😉

Zostaw odpowiedź