Mezedes, czyli śródziemnomorska sztuka dzielenia się przekąskami

Kategoria: Smaki Grecji
Kierunek: Grecja  

Przystawki to coś więcej niż fikuśne, smaczne kąski na różnej wielkości talerzykach lub deskach. To sposób na delektowanie się wieloma smakami, próbowania czegoś nowego. To także niespieszny czas z przyjaciółmi, rozmowy do późnej nocy, czas dopieszczony dobrym winem. To często właśnie przekąski są wystarczającym i jedynym powodem, by wyjść do restauracji, spotkać się w tapas barze i spędzić razem kilka chwil w poczuciu totalnego relaksu.

malowana grafika przedstawiająca greckę przekąski - mezedes

Królowa — przystawka

Przystawki pełnią także bardzo ważną rolę. Ich zadaniem jest przygotowanie naszych kubków smakowych do dania głównego, zaostrzenie naszego apetytu. To także doskonały sposób na to, by w spokoju poczekać na moment, w którym kucharze przygotują nasze zamówienie. Bez pośpiechu i bez… głodu.

ludzie siedzący przy stoliku z przystawkami, stolik na ulicy

Różne kraje śródziemnomorskie mają swoje nazwy dla przystawek i oczywiście rodzaje jedzenia, które mogą się nimi stać. W Hiszpanii królują tapas podawane w tapas-barach, zrobione z pysznych hiszpańskich szynek, typowego chorizo, pieczonych warzyw, serów lub jajek. Włochy znane są z antipasti — podawanych w małych porcjach, niezwykle aromatycznych, skąpanych w ziołach. Wszyscy znamy suszone pomidory, włoską mozzarellę, szynkę i oliwę o smaku soli i ziół, podawaną do chrupiącej bruschetty.

różnego rodzaju przekąskowe kanapki - bruschatta - ujęcie z góry

Wszelkiego rodzaju przystawki mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Zarówno amatorzy mięs, jak i wegetarianie znajdą coś dla siebie.

Greckie mezedes

Mezedes to znacznie więcej niż przystawki. To mnóstwo talerzyków lub miseczek zapełnionych tym, co w Grecji najlepsze. Nigdy nie poprzestawaj na jednym. Sięgaj po kolejne i rozkoszuj się różnorodnością smaków.

Wyrazista feta. Oliwki. Grillowane warzywa. Owoce morza. Dziś w Grecji trudno wyobrazić sobie spotkanie towarzyskie w domu czy w tawernie bez smakowitych mezedes. Podobnie, jak w wielu innych miejscach świata mogą być podawane na zimno lub ciepło, na słono lub ostro.

Zbiorcza fotka greckiego, typowego jedzenia, wraz z przekąskami czyli mezedes

Mogą być przystawką, po której nastąpi danie główne, choć wcale tak być nie musi. Zestaw kilku małych porcji może w pełni zastąpić obiad lub kolację. Grecy uwielbiają zamawiać sporą liczbę mezedes, a następnie dzielą się nimi między sobą. A jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc szybko na stole pojawia się kolejny zestaw.

CZYTAJ WIĘCEJ: Na greckim stole

Typowe i pyszne

Pita

Pszenne placki podczas pieczenia pęcznieją, tworząc kieszonkę na farsz. Ale można je jeść, odłamując niewielkie kawałki. Świetnie smakują zamoczone w greckiej oliwie, z dipami czy jako dodatek do grillowanych mięs lub warzyw.

chlebek pita ułożony w koszyczku w kształcie serca

Bifteki

Śródziemnomorska alternatywa dla polskich kotletów mielonych. Bifteki nie zawierają jednak ani bułki tartej, ani jajek. Wewnątrz skrywają za to niepowtarzalną  grecką fetę. Mięso doprawione jest przyprawami i ziołami, m.in. miętą.

Tzatziki

Sos wykonany na bazie jogurtu z dodatkiem ogórka i czosnku, stał się ambasadorem kuchni greckiej. Wyróżnia go lekkość i orzeźwiający smak. To najpopularniejszy dodatek do mięs lub warzyw z grilla. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek mezedes bez miseczki tego sosu.

tzatzyki, zbliżenie, detal na sos jogurtowy

Souvlaki

To szaszłyki mięsne — kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego ponabijane na patyczki. Początki tego meze sięgają starożytnej Grecji, o czym zaświadcza przyrząd do ich pieczenia pochodzący z XVII w. p.n.e. O takim sposobie przygotowywania mięsa, wspomina w swoich dziełach nawet Homer.

Dolmades

Przypominają trochę polskie gołąbki, ale liście kapusty zastępują tu liście winorośli. Faszerowane są mięsem jagnięcym. Ale jest i wersja wegetariańska z ryżem. Ich smak podkręca posiekana cebula, czosnek, orzeszki piniowe oraz przyprawy. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

typowe greckie dolades, przekąski podane na talerzyku, do tego cytryna i przyprawy

Feta

Najlepszą fetę, zrobioną z mleka owczego z dodatkiem koziego, zjemy tylko w Grecji. Do jej produkcji nie używa się żadnych konserwantów, a okres dojrzewania musi przekraczać trzy miesiące. Od 2002 roku nazwa „feta” jest zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.

Owoce morza

Na greckim stole nigdy nie brakuje afrodyzjaków. Bogactwo mórz: Jońskiego, Śródziemnego, Egejskiego i Kreteńskiego powoduje, że ośmiornice, kalmary i krewetki należą do najczęściej spożywanych owoców morza. Na szczególną uwagę  zasługuje oktapodi xitado, czyli ośmiornica marynowana w occie.

sałatka z ośmiornic podana z cytrynką

Oliwki

Jeśli raz spróbujesz greckich oliwek, koniecznie z pestką, to już nigdy nie sięgniesz po inne. Ciemnopurpurowe Kalamata z Peloponezu uchodzą za najszlachetniejszą odmianę tego przysmaku. Ale w Grecji wszystkie są pyszne, skąpane w oliwie, w ziołach, z czosnkiem lub w wersji sauté.

miks oliwek czarnych, brązowych i zielonych podanych na talerzyku, pyszne przystawki