Dolmades z Rodos

Kategoria: Smaki Grecji
Kierunek: Rodos  

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Dorothea Veneti

Dorothea Veneti

właścicielka restauracji na Rodos

Gotowanie wciąż jest moją pasją

Dolmades to tradycyjne greckie danie, które uwielbiam gotować, kiedy przy stole gromadzi się cała moja rodzina. W okresie letnim mamy dużo pracy w restauracji, ale zawsze staramy się znaleźć chwilę, aby wspólnie zjeść posiłek. Wszyscy uwielbiają dolmades, a dzieci zawsze kłócą się, kto zje ostatni kawałek, zanim znowu pobiegną pływać w morzu. Wszystkie produkty kupujemy od miejscowych rolników. To jeden z powodów, dla których po tylu latach gotowanie wciąż jest moją pasją.

Składniki:

  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 1 filiżanka ryżu
  • ½ filiżanki rosołu z kury
  • 2 łyżeczki koperku
  • ½ filiżanki drobno posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 kg mielonego mięsa
  • słoik konserwowych liści winogron
  • 5-6 dużych pomidorów
  • 1 jogurt grecki

Łyżkę oliwy wlewamy na rozgrzaną patelnię, na której podsmażamy cebulę, koperek i pietruszkę. Dolewamy rosół z kury i dodajemy ryż. Całość gotujemy przez około 10 minut i odstawiamy aż wystygnie. W razie potrzeby można dodać rosołu.

Do osobnego naczynia wrzucamy mielone mięso, dodajemy pomidory i wystudzony ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Liście winogron moczymy w gorącej wodzie przez 5 minut. Obcinamy wszystkie nierówne boki . Na jeden liść kładziemy 2 łyżki nadzienia. Zwijamy liść w rulonik, zamykając boki.

Dolmades gotujemy na wolnym ogniu w wodzie przez 30-40 minut, aż będzie można je łatwo nakłuć widelcem.  Serwujemy z gęstym jogurtem greckim.

Smacznego!

Join the discussion 10 komentarzy

Zostaw odpowiedź