Smak greckich Świąt. Przepisy na świąteczne potrawy

Kategoria: Smaki Grecji

Wakacyjne wojaże dawno za nami, ale smak greckich przysmaków, atmosfera nadmorskich restauracyjek i wspomnienia niezapomnianego lata nie muszą nas opuszczać. Prawdziwym miłośnikom Grecji mogą towarzyszyć nawet w Święta. Bo skoro chcemy dzielić się z bliskimi tym, co najlepsze, to dlaczego nie podzielić się odrobiną słonecznej Grecji? Na przykład podanej na świątecznym talerzu.

Wybierzmy się zatem w kulinarną podróż i przyjrzyjmy z bliska greckim tradycjom świątecznym. Wiele z nich może być wspaniałym dopełnieniem naszych polskich zwyczajów i potraw.

Szczypta tradycji

Święta Bożego Narodzenia zaczynają się w Grecji  25 grudnia i trwają dwanaście dni. Przygotowania rozpoczynają się jeszcze w listopadzie, dzięki czemu Grecy robią to ze stoickim spokojem, w myśl słynnej filozofii siga-siga, czyli życia bez pośpiechu. Wśród świątecznych przygotowań punkt „ubierz choinkę” dopełniają często modele żaglowców udekorowane światełkami. Nie ma też Świętego Mikołaja przynoszącego prezenty. Grecy obdarowują się nimi nawzajem w dniu rozpoczęcia Świąt lub 1 stycznia w dzień Św. Bazylego. Właściwe obchody rozpoczyna pierwszy dzień Świąt (w Grecji nie obchodzi się Wigilii), kiedy to Grecy celebrują świąteczny czas w atmosferze radości i wspólnej zabawy, często wychodząc  z domów, by odwiedzić dalszą rodzinę lub spotkać się z przyjaciółmi.

Statek święta w Grecji

Jak smakują greckie Święta? Są… słodkie!

A nawet bardzo słodkie. Do potraw, które dominują na greckich stołach należą ciasta i ciasteczka. Znajdziemy więc melomakarona, słodkie i chrupiące kourabiedes, a także śródziemnomorski przysmak – pyszną baklavę.

MELOMAKARONA – PRZEPIS

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka oliwy z oliwek, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku ze świeżych pomarańczy, 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy, 1/4 szklanki koniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 7 i 1/2 szklanki mąki, cynamon do posypania, orzechy lub migdały mielone do posypania ciastek.

Syrop:

1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, ½ szklanki soku z pomarańczy, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka soku cytrynowego. Syrop podgrzewać na małym ogniu do uzyskania klarownej polewy.

Przygotowanie:

Składniki połączyć, z ciasta uformować owalne, lekko spłaszczone ciasteczka i piec 20-30 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu maczać w wystudzonym syropie i udekorować.

Melomakarona kourabiedes greckie ciasteczka

Tradycyjny grecki chleb

Najważniejszym wypiekiem jest tradycyjny grecki chleb Christopsomo, wypiekany z najlepszych składników i charakterystycznie zdobiony symbolem krzyża, motywami regionalnymi i bakaliami. Jest on też podstawą najstarszej świątecznej tradycji – dzielenia się z bliskimi dobrem, bogactwem domu i najlepszymi życzeniami. Tradycja ta przypomina polskie dzielenie się opłatkiem. Głowa rodziny dzieli chlebek na części, z których jedną odkłada „dla Boga”, drugą „dla domu”, a kolejne rozdaje domownikom. Jest to też moment składania sobie świątecznych życzeń.

CHRISTOPSOMO – PRZEPIS

Składniki:

440 g mąki, 15 g świeżych drożdży, 80 ml miodu, 320 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka cynamonu, tarta skórka pomarańczowa, 2 łyżki oliwy, sól, sezam, orzechy.

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, dodać pół szklanki ciepłej wody, drożdże, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Zarobić ciasto i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodać oliwę i sól, ponownie zagnieść, uformować chlebek, ułożyć krzyż i posmarować oliwą. Odczekać 30 minut, posypać sezamem i orzechami i umieścić w piecu. Piec w temperaturze około 180 st. C 40 minut. Podawać jeszcze ciepły lub podgrzać lekko przed podaniem.

Słodycz dzielenia się

Pieczenie ciasteczek wiąże się ze starą tradycją okazania sympatii sąsiadom. W przeddzień Świąt posyłało się do nich dzieci i młodzież z życzeniami i słodkim poczęstunkiem. Dlatego w każdym domu przygotowywano ogromne ilości tych wypieków.

KOURABIEDES – PRZEPIS

Pieczenie ciasteczek wiąże się ze starą tradycją okazania sympatii sąsiadom. W przeddzień Świąt posyłało się do nich dzieci i młodzież z życzeniami i słodkim poczęstunkiem. Dlatego w każdym domu przygotowywano ogromne ilości tych wypieków.

Składniki:

Ciasto: 250 g masła, 140 g cukru pudru, ½ kg mąki, jajko, łyżka koniaku, łyżeczka proszku do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i migdały.

Przygotowanie:

Utrzeć masło, cukier, jajko i koniak za pomocą miksera, na końcu powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz migdały. Wyrobić ciasto. Uformować ciasteczka w kształt niewielkich rogalików. Piec w temperaturze 180 st. C około 20 minut. Po wystudzeniu obtoczyć ciasteczka w cukrze pudrze.

Kourabiedes ciasteczka

Nie ryba, a jagnięcina PO GRECKU

Świąteczny grecki stół to także szereg potraw słonych i wytrawnych. Królują mięsa w postaci podawanych na bogato pieczeni. Na stole gości jagnięcina i mięso z indyka. Co ciekawe w greckim świątecznym menu rzadko pojawiają się ryby. Słynna ryba po grecku jest potrawą… polską i w Grecji nie jest przyrządzana. Są też wszechobecne sałaty, które podaje się z sosami, miodem, ziołami    aromatyczną oliwą.

PIECZEŃ JAGNIĘCA Z PIECA – PRZEPIS

Świąteczny grecki stół to także szereg potraw słonych i wytrawnych. Królują mięsa w postaci podawanych na bogato pieczeni. Na stole gości jagnięcina i mięso z indyka. Co ciekawe w greckim świątecznym menu rzadko pojawiają się ryby. Słynna ryba po grecku jest potrawą… polską i w Grecji nie jest przyrządzana. Są też wszechobecne sałaty, które podaje się z sosami, miodem, ziołami    aromatyczną oliwą.

Składniki:

Duży udziec jagnięcy, ok. 1,5 kg, 2 główki czosnku, 2 cebule, 4 cytryny, pomidory, zioła: rozmaryn, tymianek, ziele laurowe, sól, oliwa.

Przygotowanie:

Udziec natrzeć solą i ziołami, a następnie ponakłuwać nożem, umieszczając w otworach ząbki czosnku. Mięso solidnie skropić sokiem cytrynowym i oliwą. Pokroić cebulę, umieścić warstwę na dnie brytfanny a następnie ułożyć na niej mięso. Pieczeń piec około 3h w temperaturze 180 st. C, podlewając mięso co godzinę sokiem z cytryny i oliwą.

Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy miękkość potrawy. W razie potrzeby należy nieco przedłużyć czas pieczenia.

Przed podaniem mięso ponownie skropić cytryną i ułożyć w ziołach i warzywach.

Jagnięcina po grecku

Pamiętajmy, że greckie Święta to czas optymizmu i radości. Zadbajmy o nią i niech nam towarzyszy nie tylko w nadchodzącym, świątecznym czasie, ale także przez cały Nowy Rok!

Kala Christougenna!

Join the discussion 15 komentarzy

  • Its such as you learn my mind! You appear to know a lot approximately this, like
    you wrote the e-book in it or something. I believe that
    you simply could do with some % to force the message home a bit, but instead of that, that is excellent blog.
    A fantastic read. I’ll definitely be back.

  • I believe everything published was very logical. However, what about this?
    suppose you added a little content? I am not saying your content
    isn’t good, however suppose you added a title that grabbed a
    person’s attention? I mean Smak greckich Świąt. Przepisy na świąteczne potrawy | Grecja na
    żywo is kinda vanilla. You might glance at Yahoo’s front page and
    see how they write article titles to grab viewers interested.

    You might try adding a video or a related picture or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your blog a little bit more
    interesting.

  • Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs
    use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
    I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
    Any help would be enormously appreciated!

  • I don’t even know the way I finished up here, however I believed this publish used to be great.

    I don’t recognise who you’re however definitely you are going to a
    famous blogger in case you aren’t already. Cheers!

  • I know this site offers quality dependent content and extra material, is there any other web
    site which presents these kinds of stuff in quality?

  • www.getimaginality.com napisał(a):

    Thanks for sharing such a fastidious thinking, paragraph is good, thats why i have read it
    entirely

  • tinyurl.com napisał(a):

    If some one desires expert view on the topic of blogging after that i propose him/her to
    visit this website, Keep up the pleasant job.

  • tinyurl.com napisał(a):

    If some one wants expert view about running a blog afterward i advise him/her to go to see this webpage,
    Keep up the fastidious work.

  • www.pasoconya.jp napisał(a):

    For the reason that the admin of this website is working, no doubt very
    shortly it will be well-known, due to its feature contents.

  • www.myvinstitute.org napisał(a):

    I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did
    you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog
    and would like to know where u got this from. thanks a lot

  • Attractive part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing in your augment or even I achievement you get right of entry to persistently rapidly.

  • them g napisał(a):

    Hello! I could have sworn I’ve been to this site
    before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me.
    Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it
    and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

  • first g napisał(a):

    Asking questions are truly pleasant thing if you are
    not understanding something entirely, however this post provides fastidious understanding yet.

  • our g napisał(a):

    Hey very interesting blog!

  • use g napisał(a):

    I’d like to find out more? I’d want to find out
    more details.

Zostaw odpowiedź