Risotto Avgolemono z Zakynthos

Kategoria: Smaki Grecji
Kierunek: Zakynthos  

Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół.  Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!

Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!

Odwiedź Zakynthos

Spróbuj risotto!
Panagiotis Agaliotis

Panagiotis Agaliotis

piekarz i rolnik

Smak rodzinnej biesiady

Moja wyspa słynie nie tylko z pięknych plaż, ale też z pysznego jedzenia. Z pewnością wyróżnia ją risotto avgolemono, czyli ryż z sosem jajeczno-cytrynowym. Tradycja mówi, że chcąc uniknąć „zważenia” sosu, w momencie jego dodawania do ryżu wysyłamy całuski! To danie zawsze przywołuje sporo wspomnień. Do dziś pamiętam zapach, jaki docierał z kuchni, gdy mama przyrządzała uroczysty, rodzinny obiad. Dziadek w tym czasie przynosił z kurnika jajka. Następnie wszyscy razem biesiadowaliśmy.

Składniki:

  • 1 duża kura (ewentualnie kogut lub indyk)
  • 1 filiżanka ryżu pilaw
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • starty żółty, pikantny ser
  • dużo pieprzu

W garnku z posoloną wodą gotujemy drób. Wlewamy tyle wody, aby mięso było zakryte i gotujemy do miękkości – mięso nie może się rozgotować!. Po ugotowaniu wyciągamy kurę z garnka. Do powstałego w ten sposób wywaru wrzucamy ryż i gotujemy przez około 10 minut, dokładnie mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z jajek. Dodajemy sok z cytryn i delikatnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając sos. Ugotowany ryż zestawiamy z ognia. Powoli dolewamy przygotowany wcześniej sos. UWAGA! Nie mieszamy. Wysyłamy tylko całuski, aby się nie „zważył”. Danie serwujemy z tartym żółtym serem i dużą ilością pieprzu.

Smacznego!

Join the discussion 9 komentarzy

  • It’s amazing designed for me to have a site, which is useful in support of
    my know-how. thanks admin

  • Hi there! I could have sworn I’ve been to this
    site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be
    book-marking and checking back frequently!

  • Simply want to say your article is as surprising.
    The clearness in your submit is simply great and i could assume you’re an expert in this subject.

    Fine with your permission allow me to snatch your RSS feed to keep up to date with drawing close post.

    Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

  • I know this web page gives quality based content and
    extra stuff, is there any other website which provides such stuff in quality?

  • What you composed was very reasonable. However, what about this?
    suppose you typed a catchier title? I mean, I don’t want to
    tell you how to run your blog, but what if you added a headline that grabbed a person’s
    attention? I mean Risotto Avgolemono z Zakynthos is a little plain.
    You could look at Yahoo’s home page and note how they create news titles to get people interested.

    You might try adding a video or a picture or two to grab
    readers interested about what you’ve written. Just my opinion,
    it would bring your website a little bit more interesting.

  • I like the valuable info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I am quite sure I will learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

  • tinyurl.com napisał(a):

    For most recent news you have to visit web and on the web I
    found this web site as a finest site for hottest updates.

  • I like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and
    coverage! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

  • g in napisał(a):

    Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts
    and I will be waiting for your further post thanks once again.

Zostaw odpowiedź