Czym jest sałatka grecka wie każdy, prawda? Ale… czy aby na pewno? Na polskich stołach gości regularnie, jest też bardzo popularną przekąską serwowaną w (nie tylko greckich!) restauracjach na całym świecie. Jednak ilu kucharzy – tyle teorii na jej temat! Czy fetę należy pokroić w kostkę czy z inwencją i beztrosko pokruszyć po wierzchu? Czy oliwa z oliwek to absolutna konieczność czy lepiej sprawdzi się winegret? Co z przyprawami – bazylia czy oregano? Postanowiliśmy obalić mity dotyczące tego przysmaku!
Sałatka grecka, czyli horiatiki, to tradycyjna potrawa greckiej kuchni. Podawana jest w najróżniejszych wariantach – w zależności od regionu – ale jej podstawa pozostaje niezmienna. Wyśmienicie pasuje do souvlaków czy gyros, jednak potrafi też grać pierwsze skrzypce i rewelacyjnie sprawdza się w roli lekkiej, letniej przekąski. Jak powinna smakować naprawdę?
Sałacie mówimy zdecydowane „nie!”
„Sałatka bez sałaty?!” – zapytasz pewnie. A i owszem! Sałatka grecka w Grecji podawana jest bez dodatku sałaty. Kto dokładnie postanowił przemycić te zielone liście do jej składu i kiedy to nastąpiło – nie wiadomo – ale skutecznie zmylił pół świata, bo i dziś niejeden kelner w greckiej tawernie usłyszał „a gdzie moja sałata?!”.
Dajcie tej fecie spokój
Nie ma niczego gorszego od pokrojenia w kostkę kupionej w sklepie fety. Połowa sera zostaje na nożu, a druga, cudem od niego odklejona, zmienia się w bryłę niezidentyfikowanego kształtu i rozmiaru… Co zrobić, by wyglądała jak ser z jednego z obrazków, którymi karmią nas reklamy i programy telewizyjne? Dać jej spokój! Tradycyjna grecka sałatka to warzywa przykryte jednym lub kilkoma (acz zacnymi) plastrami fety. Żadnej kosteczki, żadnego kruszenia – wystarczy kilka porządnych cięć! Spora ulga, prawda?
Oliwki to pestka
Tak, tak, wiemy – nie po to drylują oliwki, żebyśmy jedli je z pestkami. Nie dość, że budzi to zagrożenie dla naszego uzębienia, to jeszcze wydłuża czas pałaszowania sałatki. Ale uwierzcie nam – nie ma oliwki pyszniejszej niż ta z pestką! To właśnie ona pomaga utrzymać aromat i intensywność smaku owocu. Nawet jeśli na wieść o pestkach przechodzicie w tryb awaryjny, zaufajcie nam – wyjdzie Wam to tylko na dobre!
Oliwa sprawiedliwa
Jeśli kuchnia grecka to oliwa z oliwek. Koniec. Kropka. Żadnych winegretów, żadnych sosów sałatkowych, jogurt grecki zostawcie na deser!
To jak, gotowy na poznanie tradycyjnego przepisu? Przygotowanie sałatki zajmie Ci 10 minut, a co szybsi kucharze zdążą jeszcze w tym czasie zatańczyć zorbę! I najważniejsze: nie zastanawiaj się, czy pokroiłeś składniki w idealnie równą kostkę, nie licz w głowie milimetrów i nie bój się, że się nie uda. To się uda na pewno!
SAŁATKA GRECKA (porcja dla dwóch osób)
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 200 g sera feta
- 10 czarnych oliwek (najlepiej z pestkami)
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula średniej wielkości lub ½ dużej
- 1 łyżeczka kaparów
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
Pokrój pomidory i ogórka. Cebulę poszatkuj w cienkie piórka. Paprykę pokrój w paski. Wrzuć do miski. Dodaj kapary i oliwki. Całość posyp solą, pieprzem i oregano do smaku. Delikatnie wymieszaj. Plaster fety (lub kilka mniejszych) połóż na wierzch i polej oliwą.
Smacznego!