Grecja kusi bogactwem smaków i zapachów. Na talerzach znajdziemy tu potrawy, które urzekają prostotą wykonania, a zarazem intensywnością doznań podczas ich spożywania. W Twoje ręce oddajemy serię kilkunastu przepisów z różnych części Grecji na dania przyrządzone przez naszych greckich przyjaciół. Za wszystkimi potrawami kryją się prawdziwe historie naszych bohaterów. Ich opowieści zainspirowały nas do odtworzenia tych samych smaków na naszych talerzach. W ich przygotowanie i sfotografowanie włożyliśmy całe serce. A efekt? Oceń sam!
Zapraszamy do odkrywania smaków prawdziwej Grecji z Grecosem!
Katerina Papailia
Samowystarczalna wyspa na Morzu Egejskim
Katimeria, czyli zawijany placek ze słodkim serem, sięga korzeniami starożytnego Kos. Wszystkie składniki pochodzą z tutejszych wiejskich gospodarstw oraz otaczających je gór. W domostwach hodujemy kury, ser mizithra wyrabiamy z mleka koziego i owczego. W Kardamenie i Kefalos uprawiamy zboża, więc mamy własną mąkę. Oliwa z oliwek jest z Afentio i Pili, a miód – dostępny w nieograniczonych ilościach na wyspie – z miejscowości Antimachia. Oprócz właściwości odżywczych ma też niepowtarzalny, pyszny smak.
Składniki (na około 50 szt.):
Ciasto:
- 2 jajka
- ½ szklanki oliwy (ok. 100 ml)
- ½ litra wody
- ½ kg mąki
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 jajka
- ½ kg słodkiego sera Mizithra (opcjonalnie Ricotta)
- szczypta soli
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Do podania:
- miód
- cynamon
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, ugniatamy i rozwałkowujemy. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie. Ciasto kroimy na cienkie plasterki. Farsz rozkładamy na całej długości porcji ciasta i zawijamy, tworząc kółko, tak aby zamknąć mały placek. Placki smażymy na patelni w dobrze rozgrzanej oliwie aż nabiorą złotego koloru. Następnie polewamy je miodem i posypujemy cynamonem. Można je serwować na ciepło lub zimno.
Smacznego!