Grecja do zjedzenia — podcast
W Grecji podoba mi się większość rzeczy, które mogą wylądować na talerzu. Ot choćby najprostsza fava. Jadłem ją wszędzie, o każdej możliwej porze roku i za każdym razem miałem wrażenie, że jem inne danie. W dzielnicy Aten Karameikos jest pewna knajpa, nazywa się SESZELE. W środku zimy dostałem tam favę z gulaszem z cebul, więc pytam <<co to są za cebule, bo nigdy takich nie widziałem.>> Okazało się, że były to cebule krokusów, które na południu Europy są bardzo popularne i bardzo smaczne. To właśnie z nich zrobiony był gulasz podawany na tej wspomnianej favie. I tym sposobem fava, która do tej pory kojarzyła mi się totalnie z letnim jedzeniem (w końcu to pasta z groszku z Santorini, kapary, oliwa, pietruszka, pomidory) stała się czymś kompletnie nowym. Bo nagle dostajesz to jedzenie, podane w zupełnie inny sposób, z tymi cebulami i w środku zimy. To było rewelacyjne i wspomnienie tego smaku w sobie pielęgnuję.
Bartek Kieżun
Bartek Kieżun to fotograf, podróżnik i dziennikarz kulinarny, znawca i pasjonat kuchni śródziemnomorskiej, absolutnie zresztą w niej zakochany. Jest autorem wielu książek, które zdobyły liczne nagrody w prestiżowych konkursach dotyczących publikacji z zakresu tematyki kulinarnej. Został już dwukrotnie wyróżniony i uhonorowany Nagrodą Magellana, jako twórca najbardziej wartościowych publikacji turystycznych.
Dzisiejsza rozmowa przeniesie nas wprost na ateńskie uliczki, place, bazary i zaułki. Poznamy tajemnice tego cudownego miasta i zanurzymy się w opowieści o greckich potrawach — tych znanych i lubianych, które kojarzą nam się z typową kuchnią grecką wprost z Wielkich Greckich Wakacji. Częścią opowieści będą także te bardziej fascynujące, unikatowe dania, które można znaleźć jedynie w nielicznych miejscach i kolorowych dzielnicach greckich miast. Będzie też trochę o kuchni śródziemnomorskiej oraz o tym, jak na jej tle prezentuje się pełna warzyw, świeżych owoców morza, fety, oliwy z oliwek i ciasta filo kuchnia grecka.
Posłuchaj lub obejrzyj szósty odcinek podcastu:
Hotele, o których wspominaliśmy w odcinku:
Chcesz więcej ciekawostek o Grecji?
Nie przegap żadnego odcinka: